Olen
maailman huonoin vaimo, mitä ruuanlaittoon tulee. Jos olen yksin kotona, saatan
olla syömättä yli kuusi tuntia ihan vain siksi, etten jaksa kokata. Kun mies on
kotona, ruokaa on pakko olla kahden ja puolen tunnin välein, ja minunkin täytyy
ryhdistäytyä. Eli keitän makaronia tai riisiä ja paistan jauhelihaa tai kanaa –
ilman kastikkeita tai sen kummempia mausteita. Onhan lihassa yleensä marinadi.
Uunissa kanastani tulee ihan hyvää, mutta pannulla paistan sen aina ylikypsän
kuivaksi, koska salmonella. Vihannekset valmistuvat mikrossa.
Sitten
kun kerran puolessa vuodessa innostun oikeasti tekemään ruokaa, väsään kaiken
maailman ituhippisalaatteja tai
bataatti-porkkana-peruna-ruhosipuli-kurkku-keittoja. Niin, nehän saa salilla
käyvän nälkäisen miehen karjumaan innosta.
Tällä
viikolla sain pitkästä aikaa ruokainspiraation. Työkaverini tutustutti minut
Briteissä aivan täydelliseen Marks & Spencerin Super Nutty Wholefood
-salaattiin, jota olen himoinnut lähes päivittäin tuon reissun jälkeen. Se soija-inkiväärikastike
oli vain niin uskomattoman hyvää.
Valitettavasti
salaattia ei ole saatavilla Suomessa, mutta eilen löysin hyvältä kuulostavan
reseptin ihanasta blogista. Riensin Stockkan Herkkuun, jossa loistava
ja kärsivällinen myyjä johdatti minut kahdenkymmenen minuutin pyörimisen
jälkeen inkivääritahnan, kvinoan, riisiviinietikan ja papujen luo. Pähkinät
hain Punnitse & Säästästä. Tosin kaiken kaupungilla pyörimisen jälkeen olin
niin poikki, etten jaksanut alkaa tekemää salaattia.
Tein
sen sitten tänään. Ihan hyvää tuli. Ensimmäinen versio kastikkeesta sai kyllä vain irvistämään (liikaa inkivääriä, tahna olikin vähän oletettua tujumpaa :D),
mutta toinen maistui melkein samalta kuin miltä muistan M&S:n version
maistuneen. Mieskin suostui lopulta maistamaan, kuulemma ihan hyvää, mutta
liikaa soijaa.
Taidan
kuitenkin tehdä tätä toistekin. Ravintoarvot kohdillaan ja salaatiksi todella
täyttävää. Paistoin tähän kyllä lisäksi kanan fileesuikaleita (kuiviksi ja
kumisiksi, totta kai), koska ihan vielä en ole valmis siirtymään täysin
lihattomiin lounaisiin.
Tässä
siis oma, vähän muokattu reseptini (noin 6–8 henkilölle):
Salaattiin:
Reilu
kourallinen maapähkinöitä
Reilu
kourallinen manteleita
Reilu
kourallinen pistaasipähkinöitä
Pari
parsakaalin kukintoa
Yksi
iso porkkana
400
g mustasilmäpapuja
1–2
dl kypsennettyä kvinoaa
100
g herneitä
100
g pilkottuja varsipapuja
Oi, se kastike:
2 rkl soijaa
1
rkl hunajaa
1 tl
inkivääriä
2
rkl öljyä
1 tl
riisiviinietikkaa
Lisäsin
siis alkuperäisen reseptin kastikkeeseen riisiviinietikan ja vähensin hunajaa
ja inkivääriä. Veikkaan, että jos käyttäisi raastettua tuoretta inkivääriä,
sitä saisi laittaa reippaammin. Salaattiin lisäsin varsipapuja.
Salaatin
tekemiseen aikaa meni yli tunti, mutta lähinnä siksi, että tein ensimmäisen
kerran kvinoaa. Samasta syystä keittiön siivoamiseen meni puoli tuntia.
Vieläkin sukanpohjasta löytyy pari siementä. Saisipa jostain tätä esikypsennettynä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti