tiistai 1. syyskuuta 2015

Ah, syyskuun eka

Syyskuu. Vihdoin.

Syksy on ollut lempivuodenaikani niin kauan kuin muistan, mutta ikinä ennen en varmaan ole odottanut sitä näin paljoa. Kesä on ollut poikkeuksellisen raskas töissä, ja pidän ”kesälomani” vasta nyt syyskuussa, joten tämä päivä on siksi todella odotettu. Lisäksi kesä on ollut sään puolesta niin epämääräinen, että siksikin kaipaa jo rehellistä vuodenaikaa.

syksy lehdet


Syksyn lähestyessä kuulee pääosin vain valituksia kesän loppumisesta. Syksy koetaan synkkänä päätöksenä iloisille kesäpäiville ja merkkinä tylsän arjen alkamiselle. Monilta katoaa kaikki kesän aikana loistava energia ja inspiraatio heti, kun ensimmäiset lehdet varisevat maahan. Itse en ymmärrä, miten syksy voi masentaa, koska siinä on niin paljon, mitä rakastaa:

Uudistuminen ja alusta aloittaminen. Syksy merkitsee minulle uudistumista niin koulun kuin kauneudenhoitorutiinien, urheilun, kodinhoidon ja ruokailunkin suhteen – kun kaikki on ollut kesällä vähän retuperällä, syksyllä puhkeaa kauhea vimma pistää asiat järjestykseen ja siivoksi. Kesällä kasvot pestään milloin mihinkin aikaan vuorokaudesta, salilla käydään kun töiltä ja terassilta kerkeää, kotona käydään lähinnä nopeasti pesemässä pyykit ja nukkumassa ja ruokavalio koostuu lähinnä ravintola-annoksista ja noutoruuasta. Vaikka vapaus ja rentous on kesällä mukavaa, syksy tuo elämään ihanaa järjestystä ja selkeyttä, jota ainakin itse kaipaan.

Luvallinen tunnelmointi kotona. Kesän rientojen jälkeen on ihana sulkeutua välillä neljän seinän sisälle, kaivaa kaapeista kynttilät ja muuttaa sisustusta tunnelmallisempaan ja tummempaan. Toisin kuin muut vuodenajat, syksy ei velvoita mihinkään. Syys- ja lokakuussa ei ole stressaavia suurjuhlapyhiä, jotka yleensä vain pettävät korkeat odotukset. Pakollisten pönötysjuhlien sijaan syyskuussa kyläillään spontaanisti ystävien luona ja parannetaan maailmaa rennosti verkkareissa kynttilänvalossa.

Rutiinit. Koska teen kesällä vuorotyötä vaateliikkeessä, en saa järjestettyä arkeeni niin selkeitä rutiineja, kuin henkinen jaksamiseni vaatisi. Siksi odotankin kouluun palaamista, aikaisia herätyksiä, alkuiltojen treenejä ja iltoja, jotka on pyhitetty rentoutumiselle (tai pyykinpesulle). Myös se, että pääsen myös kesäisin vuorotyötä tekevän mieheni kanssa kahdestaan illalla kauppaan, tuntuu luksukselta kesän yksinäisten lähi-Siwassa pysähtymisten jälkeen.

Pimeys ja valot. Syksyllä pimeys on erilaista kuin talvella: syksyn pimeys on sysimustaa ja se peittelee kaiken. Kun talven pimeys on lannistavaa, syksyn pimeys rauhoittaa ja tuo lämpimän olon. Lapsuudenkotonani syysillan pimennyttyä keittiöstä sammutettiin kattolamput ja sytytettiin sivu- ja tiskipöydän valot sekä ruokapöytään kynttilöitä, keitettiin teetä ja syötiin pitkään yhdessä iltapalaa. Nuo illat ovat isoin asia, jota kaipaan kotoa. Ehkä siksi pimeät syksyiset illat keittiössä kynttilän valossa tuovat minulle turvallisen ja onnellisen olon.

Pimeys on jollain lailla kutkuttavaa myös kaupungissa. Kontrasti sävyttömän pimeyden ja keskustan satojen valojen välillä on huumaavan tunnelmallista. Kun pyöräilen illalla kotiin ja sateesta märkä asfaltti heijastaa katulamppujen keltaista valoa, olen onnellisimmillani. Etenkin Turussa syysillat ovat melkein taianomaisia, koska Aurajoen rannan ja sen rakennuksien valaistus on suunniteltu niin taitavasti.

syksy Turku

Turun Tuomiokirkko portaat


Viileys.  Kesän jälkeen osaa taas arvostaa iltaisin viileää makuuhuonetta ja aamuja, jolloin ei herää hiestä märkänä sotkeutuneena peittoon ja lakanoihin. Meikkikään ei valu pois samaa tahtia kuin sitä sutii naamaan, kun lämpötila kämpässä ei kohoa yli 25 asteen. Ja kirpeät aamut herättävät mukavasti ensimmäiselle luennolle.

Ruoka. Kirpeät suomalaiset omenat, sienet ja niistä tehdyt kastikkeet ja kotimaiset marjat. Nam.

Syysvaatteet. En jostain syystä vain osaa olla tyylikäs kesällä: osaan kerrospukeutumisen paljon paremmin kuin nirunarutoppien käytön. Enkä käytä hameitakaan. Talvella taas on pakko tunkea päälle tyylittömän paljon toppaa ja paksuja kerroksia. Kevät- ja syysvaatteet ovat eniten mieleeni, ja näistä kahdesta vielä voiton vie syysvaatteet: muhkeat neuleet, saappaat ja nilkkurit, nahkatakit, viininpunainen väri ja isot huivit. Gotta love it.

syksy lehtiSyksyllä on helppo olla onnellinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti